Hoe kies je een freelance contentmarketeer die bij je past?

Een freelance contentmarketeer werkt op een laptop.

Werken met freelancer contentmarketeers: ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Tenminste, als je een goeie treft, die past bij jou en wat je nodig hebt. Hoe kies je een freelancer die bij je past? Hieronder geef ik je een lijstje met punten waar je op kunt letten.

Bepaal je doelen en behoeften

Voordat je op zoek gaat naar een freelance contentmarketeer, moet je duidelijk in beeld hebben wat je doelen en behoeften zijn. Waarom heb je een contentmarketeer nodig? Zoek je maandelijkse ondersteuning voor je marketingafdeling of heb je juist kortdurende expertise nodig voor een specifieke taak? Zaken waar je over na kunt denken zijn:

  • Heb ik een duidelijk afgebakende opdracht?
  • Zoek ik maandelijkse ondersteuning voor een aantal uur of is het een helder gekaderd project?
  • Wil ik dat één of meerdere specifieke taken worden uitgevoerd (zoals het schrijven van SEO-teksten of het maken van video’s) of heb ik een generieker doel (zoals de contentstrategie vormgeven of meer websitebezoekers genereren)?

Dit geeft je een beeld van het type freelancer dat je zoekt en ook van het soort overeenkomst dat je wilt aangaan. Wil je iemand voor een langere periode structureel inhuren of heb je juist in korte tijd veel uren en menskracht nodig?

Bepaal je budget

Stel een realistisch budget op. Weet dat je voor weinig geld over het algemeen ook weinig kwaliteit krijgt. Wil je een senior freelancer of een starter? Zoek je iemand met veel ervaring, die de kar kan trekken of breder kan denken dan zijn eigen expertise? Wil je iemand begeleiden in het proces of moet iemand volledig zelfstandig kunnen werken? Dat zijn zaken die invloed hebben op de prijs.

Pas op met uurtarieven. Het is makkelijk om uurtarieven met elkaar te vergelijken, maar het is altijd een kromme vergelijking. Wat de ene freelancer in 4 uur oplevert, daar doet een ander misschien maar 2 uur over. Is iemand met een uurtarief van 75 euro dan goedkoper dan iemand met een uurtarief van 100 euro? Niet als degene van 75 euro er 4 uur over doet en die van 100 euro 2 uur.

En dan hebben we het nog niet over de kwaliteit van het werk gehad. Dat is uiteindelijk erg belangrijk. Je verwacht een bepaalde kwaliteit en daar wil je in meer of mindere mate voor betalen.

Is je opdracht duidelijk in bepaalde eindproducten te kaderen (zoals een tekst, een strategie of een merkverhaal)? Probeer dan een vaste prijs af te spreken. Ik probeer dat altijd te doen, als het kan. Ik maak precies duidelijk wat je krijgt, voor welke prijs. Los van een uurtarief. Natuurlijk is dat lastiger als ik je bijvoorbeeld elke maand 4 uur ondersteun op wisselende taken.

Maak een duidelijke taakomschrijving

Hoe beter jij kunt omschrijven wat je nodig hebt, hoe beter je kunt matchen met een geschikte freelancer. Denk niet alleen in taken (zoals teksten schrijven, social media posts maken, testimonials optekenen, een strategie uitwerken of seo-werkzaamheden uitvoeren), maar ook in resultaten of vaardigheden. Misschien zoek je iemand met duidelijke projectmanagementskills, communicatievaardigheden of de eigenschap om goed samen te kunnen werken.

Misschien heb je iemand nodig die goed met Canva of Photoshop is. Of je zoekt iemand die video’s kan editen, seo-teksten kan schrijven of juist sterk is in linkbuilding.

Het kan ook zijn dat je heel specifiek een bepaald resultaat nastreeft, zoals het uitvoeren van een reeds gemaakt plan, het verhogen van website-traffic of juist het vergroten van interacties op social media.

Is branchekennis gewenst?

Overweeg of branchekennis belangrijk is voor je project. Een contentmarketeer met ervaring in of kennis van jouw branche kan sneller inspelen op de behoeften van je doelgroep, is sneller ingewerkt en begrijpt de specifieke finesses al. Dit is met name belangrijk in kennisintensieve branches, zoals bij bedrijven met zeer technische of complexe diensten en producten.

Het kan ook interessant zijn om iemand te kiezen zonder branchekennis: wie weet wat zijn of haar frisse blik aan nieuwe inzichten oplevert.

Online platform of eigen netwerk?

Als je een contentmarketeer zoekt, heb je in principe drie opties: je gebruikt een online platform of je eigen netwerk om je vraag uit te zetten, of je gaat online zoeken. Platforms zoals Freelance.nl of Upwork.com kunnen je snel aan een aantal geschikte kandidaten helpen. Je betaalt natuurlijk wel voor het gebruik of de bemiddeling en de kwaliteit van de freelancers is op deze platforms erg wisselend.

Een platform waar je over het algemeen kwalitatief goede marketingfreelancers vindt is Online Kracht. Je kunt vragen hier je oproep in te laten plaatsen.

Een andere manier om een freelancer te vinden is door het in je eigen netwerk te delen. Je kunt je netwerk letterlijk vragen om tips en je kunt natuurlijk ook je goed omschreven opdracht delen op bijvoorbeeld Linkedin. Er zijn ook verschillende groepen op Linkedin waarin je freelance-opdrachten in kunt laten plaatsen.

Tot slot kun je natuurlijk zelf op zoek gaan. Gewoon een rondje Googelen, websites bekijken en hopen dat je een goeie vindt!

Bekijk portfolio, referenties en ervaringen

Natuurlijk is het handig om van je freelancer het portfolio, referenties en ervaringen te bekijken. Een portfolio is zeker van belang bij grafische freelancers, maar ook bij tekstschrijvers kan het zeer de moeite waard zijn om een portfolio in te zien. Het geeft je een beeld van wat je kunt verwachten en of dat voldoet aan jouw kwaliteitseisen of smaak.

Referenties zijn natuurlijk de beste manier om te checken of een freelancer betrouwbaar is en goed werk aflevert. Wat ook helpend kan zijn, is kijken voor welke bedrijven deze marketeer eerder heeft gewerkt. Zo vorm je je een beeld of deze persoon ook bij jou zou kunnen passen.

Maak kennis

Heb je iemand gevonden die aan het gros van jouw eisen voldoet? Maak dan kennis. Digitaal, telefonisch of persoonlijk, dat hangt ook een beetje af van de inhoud en duur van het project. Wil je dat iemand 3 teksten voor je schrijft, dan kun je de koffie misschien wel overslaan. Wil je een langdurige samenwerking aangaan? Dan nodig je iemand uit bij jou op kantoor.

Bespreek verwachtingen en voorwaarden

Zodra je denkt met iemand in zee te willen gaan, is het belangrijk ook bepaalde verwachtingen en voorwaarden te bespreken. Denk aan de volgende zaken:

  • Verwacht je direct beschikbaarheid of kan het wachten?
  • Werkt de freelancer ook voor concurrenten van jou en zo ja, hoe gaan jullie daarmee om?
  • Spreken jullie bij een langere samenwerking een opzegtermijn af?
  • Verwacht je dat iemand bij jou op locatie werkt?
  • Hoe ga je om met reistijd en tijd voor meetings?
  • Hoe waarborg je dat je voldoende goede feedback geeft?

Start klein of spreek een proefperiode af

Je hoeft niet direct met een groot project te beginnen. Je kunt ook starten met een kleine klus, zodat je aan iemand kan wennen zonder dat je ergens aan vast zit. Of je spreekt een proefperiode af, waarna je met elkaar evalueert hoe het is verlopen en of het wenselijk is om verder te gaan. Dat kan prettig zijn voor beide partijen.

Blijf communiceren

Eenmaal aan het werk met elkaar? Houd communicatielijnen open. Zorg voor regelmatige feedback en betrek de freelancer (indien mogelijk) een beetje bij het bedrijf. Vinden we leuk, hoor!

Wat ik graag doe

Bart Drost is freelance contentmarketeer

Ik werk freelance. Dat doe ik het liefst op structurele basis, zodat we op lange termijn kunnen werken aan mooie resultaten. Zo werk ik voor sommige klanten 4 uurtjes per maand en voor anderen 10 of 16 uur per maand. Meestal werken we aan langetermijn-doelstellingen, zoals het verbeteren van de content, het vergroten van de vindbaarheid of beter uitdragen van het verhaal van de organisatie via diverse middelen en kanalen.

Deze terugkerende werkzaamheden vul ik aan met werkzaamheden op projectbasis, zoals het schrijven van campagneteksten, seo-teksten, websiteteksten, advertentieteksten of testimonials. Ook doe ik bijvoorbeeld seo-audits en contentscans.

Vrijwel altijd werk ik met vooraf afgesproken prijzen voor specifieke werkzaamheden. Als dat niet kan (zoals bij maandelijkse werkzaamheden die veranderen of afhankelijk zijn van de ‘waan van de dag’) werk ik voor een uurtarief.

Kun je hiermee verder?

In dit artikel heb ik je een paar handvaten gegeven om een goede freelancer te vinden. Hopelijk vind je hiermee een goede match. Wil je eens met mij praten over wat ik voor je kan doen? Dat mag ook.Bel, app of mail me gewoon even.