Begrijp jij de zoekintentie van je websitebezoeker? Dat is een cruciaal punt in het afstemmen van je content op je doelgroep. In dit artikel ga ik dieper in op zoekintentie, waarom het belangrijk is en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw content aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep.
Google gebruikt zoekintentie
Als je op het internet iets opzoekt, is de kans groot dat je Google gebruikt. De zoekmachine is immers al jarenlang de belangrijkste speler op het gebied van online zoekopdrachten. Maar wist je dat Google niet alleen kijkt naar relevante zoekwoorden, maar ook naar de zoekintentie van de gebruiker? Het is dus van groot belang dat het soort content dat je maakt aansluit op de zoekintentie van de keywords waarop je optimaliseert.
Wat is zoekintentie?
Zoekintentie is in feite een simpel begrip: het is het doel achter een zoekopdracht. Het gaat niet alleen om de zoekwoorden die iemand gebruikt, maar ook om de informatiebehoefte die erachter zit. Waarom zoekt iemand naar deze specifieke woorden? Wat probeert hij of zij te vinden? Door de zoekintentie te begrijpen, kun je als contentmaker beter inspelen op de behoeften van je doelgroep.
Waarom is zoekintentie belangrijk?
De zoekintentie van een gebruiker begrijpen is cruciaal voor een succesvolle SEO-strategie. Als je weet wat mensen willen vinden, kun je content maken die daarop inspeelt. Dat zorgt niet alleen voor meer verkeer naar je website, maar ook voor meer conversies. Bovendien draagt het bij aan een betere gebruikerservaring. Als mensen vinden wat ze zoeken, zijn ze tevredener en zullen ze sneller terugkeren.
Het is heel belangrijk dat mensen, wanneer ze op jouw pagina in de zoekresultaten klikken, vinden wat ze zoeken. Dan blijven ze namelijk ook langer op je pagina en dat is weer een belangrijke indicator voor Google dat jouw pagina helpful is.
Lees ook meer over helpful content en hoe je op 1 in Google komt.
Welke typen zoekintentie zijn er?
Nu begrijp je wat zoekintentie is en je weet waarom het relevant is.
Er worden over het algemeen 4 verschillende soorten zoekintenties onderscheiden, afhankelijk van het doel dat iemand heeft met zijn of haar zoekopdracht. Dit zijn:
- Navigerend: mensen die op zoek zijn naar een specifieke website of pagina, bijvoorbeeld door de naam van het bedrijf of de website in te typen.
- Informerend: mensen die informatie zoeken over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld door vragen te stellen of te zoeken naar definities.
- Commercieel: mensen die op zoek zijn naar producten of diensten, maar nog niet besloten hebben wat ze willen kopen.
- Transactioneel: mensen die al besloten hebben wat ze willen kopen en op zoek zijn naar de beste deal, bijvoorbeeld door te zoeken naar kortingscodes of aanbiedingen.
Voorbeelden van zoektermen en zoekintenties
Ik zal een paar voorbeelden geven om de verschillende soorten zoekintentie verder te verduidelijken.
- Zoekterm: “openingstijden Albert Heijn centrum” – Zoekintentie: De zoekintentie achter deze zoekterm is navigatie. De gebruiker zoekt specifieke informatie over de openingstijden van een Albert Heijn in het centrum, om te weten wanneer de winkel open is zodat deze bezocht kan worden. Let op dat door het zoekwoord ‘centrum’ lokale vindbaarheid hier ook heel relevant is.
- Zoekterm: “hoe werkt een stoomoven” – Zoekintentie: De zoekintentie achter deze zoekterm is informatief. De gebruiker is op zoek naar informatie over hoe een stoomoven werkt, bijvoorbeeld omdat deze overweegt om er een aan te schaffen of omdat deze er al een heeft, maar niet precies weet hoe deze werkt.
- Zoekterm: “beste laptop 2023” – Zoekintentie: De zoekintentie achter deze zoekterm is commercieel. De gebruiker is op zoek naar informatie over de beste laptops en wil bijvoorbeeld een vergelijking van verschillende laptops en hun eigenschappen zien, om zo een gegronde keuze te kunnen maken voor een aankoop.
- Zoekterm: “draadloze JBL koptelefoon kopen” – Zoekintentie: De zoekintentie achter deze zoekterm is transactioneel. De gebruiker is op zoek naar informatie over waar deze koptelefoon te koop is, om direct tot aankoop over te kunnen gaan.
Wat kun je doen met content zodra je de zoekintentie weet?
Als je weet welke zoekintentie er achter een zoekopdracht zit, kun je hierop inspelen door de juiste content te creëren. Voor informatieve zoekopdrachten kun je bijvoorbeeld blogposts schrijven of informatieve video’s maken, terwijl je voor commerciële zoekopdrachten beter productpagina’s of vergelijkingspagina’s kunt maken. Door de zoekintentie als uitgangspunt te nemen, zorg je ervoor dat je content beter aansluit bij de behoeften van je doelgroep.
Wat gebeurt er als je content niet overeenkomt met de zoekintentie?
Als je content niet aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker, is de kans groot dat deze snel weer wegklikt. Als je bijvoorbeeld een productpagina hebt voor een bepaald product, maar de gebruiker zoekt naar informatie over dit product, zal hij waarschijnlijk niet op de pagina blijven en snel weer vertrekken. Dit kan leiden tot een hoog bouncepercentage, wat weer negatief kan zijn voor je SEO. Daarom is het belangrijk om je content af te stemmen op de zoekintentie van de gebruiker.
Hoe zorg je dat je content bij de zoekintentie aansluit?
Om ervoor te zorgen dat je content aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen:
- Analyseer de zoekopdrachten: bekijk welke zoekopdrachten vaak voorkomen in jouw branche en wat de zoekintentie daarachter is. Met gezond verstand en de ‘mensen vragen ook’ en ‘gerelateerde zoekopdrachten’ functies van Google kom je al een heel eind.
- Maak verschillende soorten content: maak niet alleen productpagina’s, maar ook andere vormen van content die aansluiten bij de zoekintentie. Zo kun je productreviews maken, productvergelijkingen, video’s, blogs, testimonials, infographics en veel meer.
- Maak gebruik van user tools: er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het bepalen van de zoekintentie van gebruikers, zoals Google’s Keyword Planner of betaalde tools, zoals SEMrush of Ahrefs.
- Zorg dat de content echt gericht is op datgene waar de gebruiker naar op zoek is. Je kunt eventueel wel uitweiden over gerelateerde, relevante onderwerpen, maar zorg in elk geval dat je de vraag van de bezoeker beantwoordt.
Aan de slag met zoekintentie
Het begrijpen van zoekintentie is essentieel voor een succesvolle SEO- en contentstrategie. Door te begrijpen wat mensen zoeken en waarom ze dat doen, kun je beter inspelen op hun behoeften en ervoor zorgen dat je content beter aansluit bij hun zoekopdrachten. Door het maken van verschillende soorten content en het gebruik van de juiste zoekwoorden en tools, kun je ervoor zorgen dat je content beter gevonden wordt en dat mensen langer op je website blijven.
Ben jij al aan de slag met je zoekintentie? Je mag me altijd een berichtje sturen, dan help ik je ermee!