Personal branding op LinkedIn: hype of blijvertje?

De laatste maanden merk ik dat er een groeiende vraag is naar hulp bij personal branding op LinkedIn. Een logische trend als je bedenkt dat de kracht van LinkedIn door steeds ondernemers en zakelijke professionals wordt gezien. Het stoffige medium van 5 jaar geleden is getransformeerd tot een levendig platform waar je echte relaties kunt opbouwen en bovendien jezelf ontzettend goed kunt profileren onder een zakelijke doelgroep. Maar is dit een vluchtige hype of een blijvende ontwikkeling? Laten we dit eens nader bekijken.

LinkedIn groeit en evolueert

Met 5,5 miljoen gebruikers in Nederland in 2024, een stijging van 10% ten opzichte van het jaar ervoor, staat LinkedIn sterk in de markt. Het is in aantal gebruikers het op 4 na grootste sociale medium van Nederland en het grootste zakelijk georiënteerde sociale medium. Ondanks een lichte daling in het dagelijkse gebruik, blijft LinkedIn hét kanaal voor netwerken, reputatieopbouw en leadgeneratie​​. LinkedIn is allang niet meer alleen het platform is waar je saaie oom een nieuwe baan zoekt. Het is de plek waar ondernemers en professionals hun persoonlijke merk opbouwen, uitdragen en waardevolle nieuwe relaties aangaan. Het wordt voor steeds meer ondernemers in de b2b-markt zelfs een belangrijk, en soms zelfs het meest belangrijke, platform voor leadgeneratie!

De rol van LinkedIn op de Nederlandse markt

Interessant is dat Nederlanders per hoofd van de bevolking de grootste gebruikers van LinkedIn zijn wereldwijd​​. Dit is een indicatie van hoe stevig geworteld LinkedIn is in de Nederlandse handels- en professionele cultuur. En dat zie je ook echt terug als je besluit jezelf op LinkedIn bloot te geven en connecties aangaat. Het is een levendig platform.

LinkedIn’s unieke positie

In tegenstelling tot andere sociale media, heeft LinkedIn een meer zakelijk karakter dat het onderscheidt van de rest. De gebruikersbasis bestaat voornamelijk uit professionals tussen de 25 en 49 jaar, wat het de ideale plek maakt voor het opbouwen van zakelijke relaties met mensen die zeer actief zijn met ondernemen of hun professionele loopbaan. Maar tegelijk wordt het platform steeds meer een sociaal medium waar mensen alles over zichzelf vertellen en echte connecties kunnen aangaan. Berichten met een persoonlijke noot, zoals deze van mij, doen het dan ook vaak erg goed.

De kracht van content en connectie

Met contentmarketing op LinkedIn kun je op het moment echt impact maken. Van alle gebruikers is minder dan 1% consistent actief met het plaatsen van content. Dat is de groep die opvalt onder die andere 99%. Door regelmatig content te plaatsen heb je dus een unieke kans om je boodschap bij een groot en relevant publiek onder de aandacht te brengen​. En door dat te doen en actief nieuwe connecties te maken, groeit je netwerk en daarmee ook je bereik. Dit kan leidt tot meer bekendheid bij je doelgroep, een positie als autoriteit in je markt of simpelweg tot meer (warme) leads.

Warme leads en herkenning

Ik maak het wel eens mee dat mensen naar mij toekomen die me kennen van LinkedIn. Daardoor weten ze allerlei dingen van me. Zij hebben het gevoel dat ze me kennen en zijn daardoor sneller geneigd om op me af te stappen of om mij te vragen mee te denken met een zakelijk project. En ik post ‘maar’ 2 keer per week. Wel consistent, voor een langere periode, natuurlijk. Maar dit levert me niet alleen leuke gesprekken en nieuwe connecties op: het levert me ook daadwerkelijk warme leads op. Potentiële klanten die mij benaderen of ik ze kan helpen met één van mijn diensten. Ze hebben online al gezien wat ik doe en vaak zelf al een idee van hoe ik ze kan helpen.

Voor wie werkt LinkedIn het beste?

Ik zou zeggen: LinkedIn werkt voor iedereen. In welke branche je ook werkzaam bent. Je kunt het altijd inzetten om je reputatie te vestigen, relaties op te bouwen of samenwerkingspartners te vinden. Je zult merken dat de LinkedIn community gaat reageren op jouw verhalen. Je voelt je gesteund en doet ideeën en inspiratie op van anderen.

Wil je het echt inzetten voor leadgeneratie en bijvoorbeeld thought leadership dan is LinkedIn het meest effectief voor zakelijke dienstverleners in de b2b-sector. Freelancers, consultants, marketingprofessionals, IT-specialisten, ondernemers en vele anderen die hun expertise willen delen en uitbreiden.

Conclusie: een blijvertje

LinkedIn is al jaren een consistente speler in het Nederlandse socialmedialandschap. Het groeit niet hard, maar rustig en stabiel. De recente ontwikkelingen geven het platform een socialer gezicht. Connecties worden menselijker en persoonlijke verhalen belangrijker. Je kunt onine connecties aangaan en deze in real life een vervolg geven. Gezien de stabiele groei, het unieke zakelijke karakter en de ontwikkeling van persoonlijke netwerken richting hechte sociale communities, denk ik dat personal branding op LinkedIn meer is dan een hype. Het is een hele belangrijke bouwsteen voor ondernemers die willen groeien in de b2b markt, maar ook voor andere professionals die hun positie in hun zakelijke netwerk willen verstevigen en uitbouwen. Met de constante ontwikkeling van het platform en de stabiele gebruikersbasis, is LinkedIn klaar voor de toekomst.